Vochtige kruipruimte een probleem?

De meeste woningen zijn boven de grond wel goed geïsoleerd. Dakisolatie, wandisolatie en dubbele beglazing hebben wel de weg binnen de woning gevonden. Een onderdeel in de woning is echter in aandacht achtergebleven: de kruipruimte of kelder. Vocht uit de grond verdampt en wordt opgenomen in de lucht van de kruipruimte. De lucht stijgt open komt met de onderkant van de begane vloer in contact. Vanaf dat moment condenseert vocht hetgeen druppelvorming aan de vloer en leidingen geeft. Het gevolg daarvan is een vochtige of natte vloer waardoor muffe ongezonde lucht ontstaat als gevolg waarvan balken kunnen gaan rotten, buizen gaan roesten en waarin huismijt, schimmels gedijen en vochtigheid in de woning ontstaat en in de winter de vloeren optrekken en niet onbelangrijk veel warmte-energie gaat verloren via deze ruimtes.

Optrekkend Vocht

Optrekkend vocht is een gevolg van grondwater wat in de muren optrekkend opbouwd. Optrekkend vocht veroorzaakt veel schade aan stucwerk, behang, sierpleister e.d., en verspreid een muffe lucht.

Dat dit ook bij u kan gebeuren komt omdat steen een poreuze eigenschap heeft. Na verloop van tijd ( dit kan in sommige gevallen jaren duren ) worden bouwmaterialen als maar poreuzer (zoals baksteen, zandkalksteen en metselwerk). Hierdoor ontstaat er in de steen een capillaire werking, dit betekend dat de steen zich als een suikerklontje volzuigt met water, boven liggende stenen nemen dit vocht over en zuigen zich ook vol met water, op deze manier zal het laag voor laag zichtbaar hoger optrekkend verplaatsen in uw muren en problemen veroorzaken.

Wat zijn de gevolgen? En schade?

Vocht komt overal deze uitspraak is helaas waar. Het optrekkend vocht wordt door de stenen in uw muur opgenomen en getransporteerd naar boven. Omdat het optrekkend vocht telkens maar weer van onder naar boven word getransporteerd door uw muur, kan er ook steeds meer bijkomen, het proces blijft zich herhalen. Omdat het kan optrekken in uw muren, kan het doortrekken in de balklaag en de vloer. En dit kan onaangename duurzame gevol¬gen hebben voor o.a. rottende balken, bol staan van houten vloeren, betonrot, loslaten van stucwerk en behang maar ook schimmel(zwarte plekken) en stank.

Heeft dit optrekkend vocht ook invloed op mijn gezondheid?

Een te hoge luchtvochtigheid vanaf ca. 60% in een ruimte (gebouw) heeft zonder twijfel enig invloed op de gezondheid die er wonen en/of werken. Enkele voorbeelden hiervan zijn : stijve spieren bronchitis verkouden reuma ( of het verergeren hiervan) astma (of het verergeren hiervan)

Gezondheid is zeer belangrijk

Daarom is het ook van groot belang om de te hoge luchtvochtigheid terug te brengen tot een leefbaar niveau. Wij raden u aan om bij dit soort van vochtproblemen, te laten beoordelen en meten door een van onze experts, waarna er een oplossing kan worden aangeboden en op vakkundige wijze en met door officiële instanties goedgekeurd milieuvriendelijk producten uw vochtproblemen kan oplossen.


Figuur 1

Doorslaand vocht

Een veel voorkomend probleem is doorslaand vocht in muren, dit zijn meestal de natte muren aan de regenkant van de woning. De oorzaak van doorslaand vocht is meestal te wijten aan slecht voegwerk of poreuze stenen, zodat de regen in de stenen dringt en de muur verzadigt wordt. Hierdoor kunnen de volgende doorslaand vochtproblemen ontstaan:

Buitenzijde muur
 • voegwerk laat los
 • scheuren en barsten in steen
 • hygroscopische zouten
Binnenzijde muur
 • zichtbare vochtplekken
 • schimmelvorming
 • hoge luchtvochtigheid

Hiervoor zijn gegarandeerde en afdoende oplossingen voor uw doorslaand vochtproblemen. Door het impregneren van natte muren zorgt u ervoor dat het regenwater niet meer door kan dringen, uw muur wordt waterafstotend, maar het vocht dat in de stenen zit kan toch naar buiten verdampen, uw huis ademt nog zoals dit wordt genoemd.

Vocht in de kruipruimte

Een te vochtige kruipruimte is het gevolge van een te hoge luchtvochtigheid en een hoge grondwaterstand. Wanneer er in de kruipruimte een te hoge luchtvochtigheid heerst, zal het erg gaan stinken en een muffe grondlucht te ruiken zijn. Water onder de vloer in de kruipruimte, zal ook een hoge luchtvochtigheid boven in de woning veroorzaken met alle gevolgen van dien.

Gevolgen van een vochtige of onder waterstaande kruipruimtes zijn ernstiger dan u misschien denkt zoals voor:

 • rotende vloerbalken
 • bolstaand parket
 • rottende plinten
 • hoge luchtvochtigheid
 • ongedierte
 • schimmelvorming
 • zwamgroei
 • stank

Een te hoge luchtvochtigheid is vaak eenvoudig te verhelpen door extra ventilatie aan te brengen, door extra te ventileren verdwijnt de vochtige lucht d.m.v. natuurlijke luchtcirculatie naar buiten, en het probleem is opgelost en uw kruipruimte wordt weer droog.

Een te hoge luchtvochtigheid, boven de 60% leidt tot condensatie, met als gevolg condens¬ problemen. Het ontstaan van condens problemen komt door verschillende factoren.

 • De aanwezige lucht die in een gebouw circuleert bevat waterdamp, en bij afkoeling vochtvlekken in de vorm van condens druppeltjes veroorzaakt;
 • Ook mensen, dieren, planten, kooktoestellen, doucheruimtes e.d. produceren condens;
 • Niet voldoende ventilatie mogelijkheden kunnen bijdragen aan een teveel aan vocht in uw woning en dit zal zeken gevolgen hebben voor mensen met longaandoeningen, reuma en allergieën door de condens problemen;
 • Een te hoge luchtvochtigheid is schadelijk voor uw gezondheid maar ook zeer schadelijk voor de binnenkant van uw huis, zichtbare gevolgen hiervan zijn o.a. schimmels op uw behang of andere wandafwerking, pissebedden, huismijt, vorming van bacteriën en ander ongedierte wat zich prettig voelt in een warme en vochtige leefomgeving;

Kortom een vochtige kruipruimte of kelder dient vochttechnisch op orde gebracht te worden, zodat een behaaglijk binnenklimaat hierdoor bevorderd wordt en niet geschaad kan worden.


Dit artikel downloaden


In de rubriek
 ' Vloerisolatie
vindt u meer artikelen over dit onderwerp.