Een onderhoudsbeheersysteem inrichten

Een onderhoudsbeheersysteem (OBS) helpt uw organisatie om het maximale rendement te halen met minimale input. Het is er om de gehele organisatie te ondersteunen en zorgt voor efficiency in de werkprocessen. Uit onderzoek onder meer dan 500 organisaties blijkt dat een goed ingericht systeem kan zorgen voor 1% reductie in stilstand van installaties en 8% reductie van reservedoelen. Toch blijkt dat in veel organisaties een onderhoudsbeheersysteem niet meteen tot succes leidt. Een systeem is pas waardevol als alle processen op orde zijn en het systeem wordt gevuld met kwalitatieve, realtime informatie. Het inrichten van een succesvol onderhoudsbeheersysteem is niet eenvoudig. Bovendien moet het systeem na de implementatie goed gebruikt worden. Daar hoort de nodige training en begeleiding bij. 

Het stappenplan voor de inrichting van het onderhoudsbeheersysteem

Voor de inrichting van een succesvol onderhoudsbeheersysteem wordt gebruik gemaakt van een stappenplan. Ten eerste de inventarisatie: hoe ziet uw organisatiestructuur eruit en wat zijn benodigde stamdata? Vervolgens wordt er kritisch gekeken naar de werkstromen. De werkprocessen moeten op elkaar afgestemd worden om het onderhoudsbeheersysteem voor u te laten werken. Na het inrichten van de werkstromen worden de preventieve onderhoudsplannen vormgegeven. Installaties, preventief onderhoud en het magazijn worden ingericht op basis van het onderhoudsbeheersysteem. 

Na de implementatie is de laatste stap aangebroken: om er zeker van te zijn dat het onderhoudsbeheersysteem gaat werken is nazorg en training benodigd. Het is daarbij cruciaal dat afdelingen en hun systemen integreren. Zo wordt het onderhoudsbeheersysteem van de juiste input voorzien om voor de gehele organisatie te gaan werken. 

Het pakket dat bij uw organisatie past

In samenspraak met de organisatie wordt een juist onderhoudspakket gekozen. Door al vroegtijdig betrokken te zijn wordt er kritisch gekeken naar de huidige werkwijzen en processen. Op basis van de voorselectie wordt een onderhoudspakket geselecteerd. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de specifieke wensen vanuit de organisatie. Het doel is om een oplossing te bieden waarbij de sterke punten van de organisatie gecombineerd worden met de sterke punten van het onderhoudsbeheersysteem. Uiteindelijk moet het onderhoudsbeheersysteem als een verademing voelen voor uw organisatie. Kan een onderhoudsbeheersysteem voor u werken? Kom in contact met een specialist voor een vrijblijvend adviesgesprek. 

Terug naar overzicht

Categoriën

businessissues.nl.nl 2017 2023 | Sitemap | Disclaimer | Privacybeleid |